Matresa och Vinresa till Italien

Inget land är så smakfullt och romantiskt betonat som detta land. Italien stimulerar alla dina sinnen och är ett land att verkligen kunna njuta utav. Det är även ett perfekt resmål för de som önskar en underbar kärlekssemester, vill besöka historiska städer, smaka medelhavskökets alla kulinariska delikatesser eller njuta av lugnet och de vackra vyerna.

Italienarna uppvisar en enorm stolthet och passion för sin mästerliga matlagning där råvarornas enkelhet och kvalité är i främsta fokus. All mat kryddas med kärlek men också gärna med den dyra men delikata tryffeln eller med den världskända italienska osten Parmigiano Reggiano. Denna pikanta smaksättare härrör ifrån området i norr mellan Parma och Reggio Emilia, där den sedan över tusen år sedan tillverkas än idag. Denna ost är välkänd för oss som parmesan, men äkta sådan ska vara ursprungsmärkt ifrån regionen. En annan smaksensation ifrån detta område är även den lufttorkade skinkan Prosciutto crudo di Parma som gärna serveras som antipasti.

Prosciutto crudo di Parma

Befinner du dig i norra Italien och vill utforska Italienska Rivieran och Liguriens mäktiga landskap och välsmakande marina skafferi är en resa till populära Cinque terre en minnesvärd upplevelse. Här möts man av charmerande medeltida stadspärlor och en fascinerande kust där Alperna sluttar ner i havet. Städerna här erbjuder alla härliga hamnpromenader och stränder som lockar till sol och bad. Genom Ligurien kan du vandra längs med den natursköna leden Alta Via Dei Monti Liguri eller strosa omkring bland silvergröna olivlundar och grönskande dalar med vinrankor och nejlikor.

 

Sevärdheter i Rom

Vatikanen peterskyrkan

I den antika storstaden Rom överväldigas du utav konst, historia och storslagen arkitektur och kan såväl beskåda som beundra Colosseum, Castel Sant’Angelo och Villa Medici men även Vatikanstaten. Boka en guidad tur till intressanta sevärdheter så som Vatikanmuseerna, Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

Gelateria della Palma

 

I Rom finner du otaliga caféer som alla serverar utsökt espresso och restauranger där du kan smaka andra klassiska italienska rätter och specialiteter som pasta i alla dess former och smaker, den omtalade lammrätten Abbiocco, eller pizza -vilket är en storfavorit för många.  Här finner du också berömda gelaterior som Gelateria della Palma och Giolitti.

 

Resa till Toscana

Italien har flertalet välkända regioner och städer men Florence i det omtalade Toscana är en stad många väljer att resa till. Här finner du praktfulla palats såsom Palazzo Pitti, konstmuseet Galleria degli Uffizi, samt den trädgårdsdesignade stadsparken Giardino di Boboli med sina vackra fontäner och skulpturer.

Pisa Italien sevärdheter

lutande klocktorn pisa

Piazza del Duomo i Pisa är ett annat populärt turistmål känt för sitt lutande klocktorn som återfinns väster ut.

Venedig sevärdheter

Även Venedig är en stad som rört många hjärtan. Här kan du kliva ombord på en vackert dekorerad gondol för en stämningsfull serenadackompanjerad tur längs med kanalerna och under de många utsmyckade trappbroarna för att njuta av den romantiska atmosfären i denna beundransvärda stad. Boka din guidade tur i god tid för att inte bli besviken då avgångarna kan vara fullbokade.

Amalfikusten och Apulien

Många väljer att söka sig ifrån folkvimlet till mer okända och genuina platser. Amalfikusten bjuder på vykortsliknande utsikter över mysiga fiskebyar så som pastellfärgade Positano och Sorrento där skaldjur så som ostron och musslor står på menyn. Italienarna själva lovordar även regionen Apulien. Här finner du vita kalkstensklippor, azurblått vatten, frodiga ekskogar och en rik variation av vilda orkidéer i Garganos nationalpark. Du kan även göra en dagsutflykt ut till de tropiska Tremitiöarna utanför kusten eller smaka bläckfisk, tonfisk eller svärdfisk i staden Lecce.

amalfikusten

Matkultur på Sardinien och Sicilien

Besöker du öarna Sardinien eller Sicilien kan du erfara en rik matkultur med lokala specialiteter så som vildsvinsrätten porcheddu, bottarga som är rökt fiskrom eller fårosten pecorino. Flertalet restauranger innehar en eller flera Michelinstjärnor. Öarna ramas in av kritvita stränder med kristallklart vatten.

 

 

Världsledande viner

prosecco

Italien är framförallt berömt för sina världsledande viner och vackra vindistrikt. Mousserande prosecco ifrån Veneto eller det rubinröda vinet ifrån Chianti är goda exempel. Ta chansen att åka på vinprovning för att finna just ditt favoritdistrikt och smaka dig fram genom det breda urvalet till vilken druvsort som du gillar bäst. En vinresa till Toscana kan vi rekommendera starkt!

Klicka här för mer sevärdheter i Italien!

 

Lämna en kommentar